تغییر رنگ فرش

علت تغییر رنگ فرش پس از شستشو چیست؟

استفاده از روش‌های نامناسب و ناصحیح در شستشوی فرش، علت تغییر رنگ فرش پس از شستشو است. به‌عنوان مثال، استفاده از آب بسیار گرم و محلول‌های شوینده قوی می‌تواند باعث از بین رفتن رنگ فرش شود.

همچنین، استفاده از موادشوینده نامناسب می‌تواند باعث خراشیدگی و خشک شدن فرش شود. در صورت قلم‌زنی فرش دستباف و رنگ‌شده، استفاده از روش‌های نامناسب می‌تواند دلیل تغییر رنگ فرش باشد.

 

علاوه‌بر این، استفاده از روش‌های غیراصولی در خشک کردن فرش نیز می‌تواند باعث تغییر رنگ فرش شود.

به‌طورکلی، برای جلوگیری از تغییر رنگ فرش پس از شستشو، باید از روش‌های شستشوی مناسب و متناسب با نوع فرش استفاده کرد. همچنین، باید از موادشوینده باکیفیت و مطابق با استانداردهای صنعتی استفاده کرد و با توجه به نوع بافت فرش، روش مناسبی را برای خشک کردن آن در نظر گرفت.

 

بررسی دلیل تغییر رنگ فرش

رنگ‌دادگی یا اختلاط رنگ فرش ممکن است به‌دلایل مختلفی اتفاق بیفتد. در ادامه دلیل تغییر رنگ فرش را بررسی می‌کنیم؛

۱. استفاده از موادشوینده نامناسب

استفاده از موادشوینده نامناسب می‌تواند دلیل تغییر رنگ فرش باشد. استفاده از شوینده‌های حاوی مواد اسیدی و قلیایی اصلی‌ترین دلیل تغییر رنگ فرش پس از شستشو هستند.

۲. تابش مستقیم آفتاب

تابش مستقیم آفتاب بر روی فرش می‌تواند باعث تغییر رنگ آن شود. UV نور آفتاب باعث شکستن رنگ‌‌دانه‌های فرش می‌شود و در نتیجه، می‌تواند دلیل تغییر رنگ فرش باشد.

۳. خشک کردن نامناسب فرش

خشک شدن نامناسب پس از شستشو هم می‌تواند باعث تغییر رنگ فرش شود. برای مثال، در صورت خشک شدن فرش به‌مدت طولانی تحت تابش مستقیم آفتاب، می‌تواند دلیل تغییر رنگ فرش باشد.

 

۴. آب‌وهوا

آب‌وهوای مرطوب و مه‌آلود را هم می‌توان دلیل تغییر رنگ فرش به‌شمار آورد. علاوه‌بر این، باید توجه داشت که رطوبت موجب پوسیدگی الیاف فرش می‌شود و در صورت عدم ‌مراقبت صحیح، تاروپود فرش فرسوده خواهد شد.

راه‌های جلوگیری از تغییر رنگ فرش

راه های جلوگیری از تغییر رنگ فرش شامل موارد ساده‌ای است که در صورت رعایت آن‌ها، ماندگاری و دوام فرش‌ها بیشتر خواهد شد. این موارد عبارتند از؛

۱. استفاده از موادشوینده باکیفیت و متناسب با نوع فرش

بعضی افراد برای تمیزی و درخشندگی بیشتر فرش، از شوینده‌های بسیار قوی و حتی سفیدکننده‌هایی مانند وایتکس استفاده می‌کنند. در نظر داشته باشید که برای استفاده از این مواد ابتدا باید جنس بافت و نوع رنگ فرش را بررسی کنید و در صورتی که تغییری در بافت و رنگ فرش ایجاد نشود، مجاز به استفاده خواهید بود.

۲. استفاده از روش‌های شستشوی مناسب

برای هر نوع فرش باید از روش شستشوی مناسب استفاده کرد. برای فرش‌های حریری و پشمی باید از روش‌های ملایم و دستی استفاده کرد و برای فرش‌های سنتی و کرمی روش‌های مکانیکی و ابزاری انتخاب بهتری هستند.

روش نادرست شستن ریشه فرش در خانه هم یکی دیگر از مواردی است که می‌تواند جلوه و زیبایی فرش را از بین ببرد.

۳. استفاده از روش‌های خنک و ملایم در خشک کردن

اگر اصول درست خشک کردن فرش رعایت نشود، نه‌تنها می‌تواند دلیل تغییر رنگ فرش باشد، بلکه ریشه‌های سفید نیز بر اثر زردآب فرش کدر و بدرنگ خواهند شد.

برای خشک کردن فرش باید از روش‌های خنک و ملایم استفاده کرد تا رنگ فرش حفظ شود. این روش شامل خشک کردن فرش در سایه و با استفاده از هوای طبیعی است.

۴. استفاده از پوشش فرش

روفرشی یکی از پوشش‌هایی است که از گذشته‌های دور مورد استفاده قرار گرفته است. امروزه انواع روفرشی کشدار با طرح‌ها و جنس‌های مختلف در بازار وجود دارد که می‌تواند گزینه خوبی برای حفاظت از فرش باشد.

اگرچه بعضی افراد کاور کردن و پوشاندن فرش را نمی‌پسندند و تمایل دارند که طرح اصلی فرش را در دکوراسیون خانه خود داشته باشند؛ اما در هر صورت استفاده از روفرش را می‌توان یک راهکار موقت برای حفظ کردن فرش از آلودگی و کثیفی به‌شمار آورد.

 

۵. پیشگیری از آلودگی و کثیفی

برای جلوگیری از تغییر رنگ فرش، باید از آلودگی و کثیفی آن جلوگیری کرد. برای این منظور، می‌توانید از پاک کردن فرش با مکنده و جاروبرقی مناسب استفاده کنید و همچنین با قرار دادن فرش در محلی با جریان هوای خوب و در دمای مناسب از کدر شدن فرش جلوگیری نمایید.

نتیجه‌گیری

با بررسی چندین دلیل تغییر رنگ فرش، می‌توان چنین نتیجه گرفت که اصلی‌ترین عوامل رنگ‌دادگی فرش، بی‌احتیاطی در نحوه شستشو و کم‌دقتی  در نگهداری از فرش است؛ درحالی‌که می‌توان از طریق راهکارهای ساده، زیبایی و جلوه فرش را حفظ کرد و دوام و ماندگاری آن را تضمین نمود.