درباره فرش
ایرادات فرش ماشینی که هنگام بافت فرش ممکن است، ایجاد گردد شامل موارد زیر است. این ایرادات گاهی به طور کلی کیفیت فرش را پایین می آورد ولی گاهی نیز قابل رفع هستند.
۱- دو رنگی رایج ترین ایرادات فرش:
دو رنگی یکی از عیوب فرش ماشینی است که معمولاً رایج است. این مشکل می تواند در اثر استفاده از دو لات متفاوت به وجود بیاید. اگرچه که دو رنگ یکسان به نظر می رسد اما اختلافاتی دارند. با استفاده از لات قبلی می توان از به وجود آمدن چنین مشکلاتی جلوگیری کرد. چنین فرشی اگر به بازار عرضه شود با کمی توجه ظاهر آن قابل تشخیص است.
۲- مخلوط شدن مواد اولیه گوناگون
یکی دیگر از عیوب ظاهری فرش مخلوط شدن مواد گوناگون است. این مسئله معمولاً در اثر مجاورت ماشین هایی که با دو نوع نخ متفاوت کار می کنند در یک محیط به وجود می آید. بی توجهی کارگران و مجاورت این دو نوع ماشین در محیط باعث می شود فرش ماشینی نهایی آن کیفیت مورد انتظار ما را نداشته باشد.
۳- کم خابی از عیوب ظاهری فرش:
سومین مورد از عیوب ظاهری فرش مربوط به ارتفاع خاب فرش و کم بودن این میزان است. کم خابی فرش باعث کاهش درجه فرش می شود. این نمونه عیوب فرش ماشینی معمولاً به علت تنظیم نادرست تیغه مربوط به تنظیم خاب فرش ماشینی است. اگر این تیغه به درستی تنظیم نشود در اثر عبور فرش از بین دو میز بالایی و پایینی و فاصله کم بین این دو فرش ارتفاع خاب کاهش می یابد.
۴-برش ناقص نخ خاب فرش
در صورتی که تیغه مربوط به برش نخ خاب نتواند به درستی برش را کامل کند، در بخش های از سطح فرش نخ خاب بلندتر یا کوتاه تر خواهد بود. این مورد یکی از عیوب ظاهری فرش است که به آسانی قابل مشاهده است. مشکل تیز نبودن تیغه به دو سنگ تیز کنی که در دو طرف ماشین قرار دارند، بستگی دارد. ناظران دستگاه ها لازم است در این خصوص حساسیت بیشتری را به خرج بدهند. این ایراد فرش در بازرسی فنی فرش قابل تشخیص و اصلاح است.
۵ – دو پودی:
یکی دیگر از ایرادات فرش ماشینی پارگی نخ پود در وسط فرش است. در این صورت باقیمانده نخ قدیمی و نخ جدید از کار بیرون می زند. این ایراد فرش معمولاً از پشت فرش قابل مشاهده است و در مراحل رفع ایرادات فرش بر طرف می شود.
۶- روده شدن پود پشت قالی:
این عیب در اثر گره های نا یکنواخت و کلفت روی نخ پود یا پرزدار شدن و در هم گره خوردن نخ پود به وجود می آید که به صورت برجسته در پشت قالی مشاهده می گردد ولی خبر خوش این است که این قابلیت در کاهش درجه کیفیت فرش اثری ندارد.
۷- پارگی و اشتباه طراحی چله:
به این مورد از عیوب فرش ماشینی دقت بیشتری کنید؛ زیرا در صورتی که نخ ها کیفیت و استحکام لازم را نداشته باشند در حین بافت پاره شده و فرش ماشینی شما یکنواختی بافت را نخواهد داشت. این عیب توسط پاره شدن در ماشین و عدم مشاهده کارگر یا این که در موقع نخ کشی چله از وردها طراحی نخ را به اشتباه از میل میلیک مربوط به خودش عبور نداده و اشتباهاً از میل میلک مجاور عبور داده شود، به وجود می آید. در هر صورت قالی در آن قسمتی که نخ چله ندارد، سست می باشد که این در رفوگری رفع و باعث کاهش درجه فرش می گردد و در صورتی که بیش از یک نخ چله باشد، مجبور به ضایعات نمودن آن فرش می شوند.
۸- پارگی و اشتباه طراحی نخ خاب:
در صورت پاره شدن نخ خاب در قفسه و یا خالی شدن بوبین مربوط در قفسه قسمتی از نخ خاب در بافت فرش خالی می ماند. این ایراد فرش باعث به هم خوردن نقشه و طرح فرش می شود و حتی تداخل در رنگ نیز به وجود می آید. وجود چنین مواردی از عیوب فرش ماشینی با یک نگاه دقیق در سطح فرش ماشینی و در نور مناسب قابل تشخیص است.
۹- ریختگی و خرابی ژاکارد:
کچلی یا ریختگی نخ خاب در سطح فرش یکی دیگر از عیوب ظاهری فرش است که با خرابی میله فرمان عمود رخ می دهد. این میله موقع حرکت بالابرها اگر پایین بماند نخ خاب هم پایین می ماند و آن رج فرش بافته نمی شود. یکی دیگر از دلایل این عیب ظاهری فرش، عدم رعایت Timing است. در نتیجه تنظیم زمانی بین ژاکارد، دفتین و پرتاب رپیر به هم می خورد. ریختگی از دلایل کاهش کیفیت در فرش است. برای جلوگیری از وقوع چنین مسائلی بایستی علاوه بر تنظیم ژاکارد از نظر زمانی و مکانی، تمامی قلاب ها نیز بازرسی گردد و در صورت شکستگی آنها تعویض کرد.
۱۰- حوله بافت شدن نقشه فرش از عیوب ظاهری فرش:
گاهی بافت فرش به صورت ثابت تکرار می شود این عیب ظاهری فرش به علت مشکلات دستگاه بافت فرش است. به این صورت که ماشین بافت به صورت مرتب همان طرح قبلی را تکرار می کند.
۱۱- به هم ریختگی نقشه از ایرادات فرش:
نقش هایی که وضوح ندارد و یا رنگ ها با تداخل دیده می شوند یکی دیگر از عیوب ظاهری فرش است. این عیب به علت اشتباه در خواندن نقشه توسط ماشین بافت است. این مورد از عیوب فرش ماشینی به آسانی قابل تشخیص است و فرش حاصل معمولاً جزء ضایعات می شود.